Hyperventilatie: Ademt jouw lichaam te snel?
Vaak denken we bij hyperventilatie aan paniekaanvallen waarbij je naar adem hapt alsof je stikt. Maar wist je dat deze acute vorm slechts in 10% van de gevallen voorkomt? Voor 90% van de hyperventilanten is het een sluimerend probleem: chronische hyperventilatie. Het gebeurt zonder dat je het doorhebt, maar je ervaart wel allerlei vage klachten door die te snelle ademhaling.
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie is een samenstelling van 'hyper' (te veel, te snel) en 'ventilatie' (ademen). Kort gezegd: je ademt te veel en te snel, zelfs in 'normale' situaties. Het is een lichamelijke reactie op stress of (irreëel) gevaar. Je lichaam reageert met een paniekreactie en gaat overademen, als een beschermingsreflex. Dit kan leiden tot allerlei klachten.
Twee vormen: Acuut en Chronisch
Acute hyperventilatie is het meest zichtbaar en bekend: je komt in ademnood en krijgt het gevoel dat je stikt, wat vaak paniek veroorzaakt. Het ebt vanzelf weg, maar kan angstaanjagend zijn. Chronische hyperventilatie is echter een langdurig en onopvallend probleem dat wel ernstige klachten veroorzaakt.
Wat zijn de oorzaken?
Stress is de belangrijkste oorzaak. Je lichaam reageert natuurlijk op stress, maar te veel en te langdurige stress kan leiden tot overademen en een verstoorde ademhaling. Het kan ook ontstaan door interne spanningen of zorgen.
Klachten en Symptomen
Vermoeidheid, pijn in de schouders en borstkas, hoofdpijn, duizeligheid, verminderde concentratie, spierpijn, emotionele en mentale klachten zoals angst en nervositeit kunnen symptomen zijn van hyperventilatie.
Wat kun je doen?
Probeer stress te verminderen, maar realiseer je dat dit niet altijd gemakkelijk is. Bewust minder ademen kan helpen. Door je ademhaling te vertragen en te verdiepen, kalmeer je je lichaam en kom je in een staat van rust en veiligheid. Een gezonde, langzame ademhaling via je neus naar je buik kan veel verbetering brengen. Je ademhaling is direct gekoppeld aan je hartslag. Vertraag je dus je ademhaling, vertraag je ook meteen je hartslag. Dit heeft vervolgens ook directe impact op de rest van je autonome zenuwstelsel, waaronder je hormoonhuishouding, je waak-slaapsysteem, je spijsvertering en je bloeddruk ook vallen.
Hoe krijg je een gezonde ademhaling?
Het liefst willen we natuurlijk in onze vingers knippen en morgen wakker worden met een nieuw, gezond adempatroon. Maar helaas, iets wat je in jaren hebt opgebouwd, wat bij een ongezond adempatroon vaak het geval is, ben je niet in één keer kwijt. Oefenen dus, oefening baart kunst.
Probeer om te beginnen drie keer per dag, in de ochtend, middag en avond, een ademhalingsoefening in te bouwen. Het enige wat je hoeft te doen is vijf minuten in een gelijkmatig tempo ademen, in vier tellen in en vier tellen uit. Of iets trager, in vijf of zes tellen, wat voor jou goed voelt. Ga het vooral niet forceren. Deze oefening lijkt simpel, maar is ontzettend heilzaam.
Probeer daarnaast zo bewust mogelijk te worden van je ademhaling tijdens je dag. Elke keer dat je merkt dat je snel ademt, erg hoog in je borst zit, probeer dan je adem te vertragen en te verlagen. Het heeft een instant kalmerend effect, dit zul je snel gaan merken. En hoe meer je dat positieve effect ervaart, hoe meer je met je adem aan de slag wilt en er een nieuwe, gezonde gewoonte van wilt maken om rustig door je neus, naar je buik te ademen.
Kom je er zelf niet uit? Blijf je klachten ervaren?
Ga dan naar een ademcoach die je kan begeleiden.
Comments